Relacja z I-szego Mościckiego Biegu
06.10.2014

W sobotę 4 października 2014 roku odbył się pierwszy Mościcki Bieg o Puchar Zarządu Grupy Azoty oraz o Laur Dzielnicy Ogrodów.

W biegu głównym na 10 km wzięło udział 150 zawodników. Zwycięzcą pierwszego mościckiego biegu w kategorii mężczyzn został Jacek Żądło (LKS Stal Mielec) z czasem 32.06 min. Drugie miejsce zajął Grzegorz Czyż (Automatyka Tarnów - Grupa Azoty) z czasem 33.28 min a trzeciee miejsca przypadło Dawidowi Hartlebie (Gukla Bratkowice Korzeniowski Pl).

Najlepszą zawodniczką sobotniego biegu głównego okazała się Dorota Kuchta (Młoszowa) z czasem 42.28 min. Drugie miejsce w kategorii kobiet zajęła Magdalena Szczechowicz (Kraków) z czasem 46.14 a trzecie miejsce wywalczyła Justyna Cyrek z czasem 47.31 min.

Obok biegu głlównego odbyły się biegi towarzyszące na dystansie 1 km i 3 km.

Bieg towarzyszący na 3 km w kategorii mężczyzn wygrał Kamil Skiba (Tarnów) z czasem 11.54 min. Drugie miejsce zajął Jakub Susułowski (Tarnów) z czasem 12.21 min. a miejsce trzecie przypadło Mateuszowi Seremetowi (Wojnicz) z czasem 122.23 min.
Zwyciężczynią biegu towarzyszącego na 3 km w kategorii kobiet została Dominika Gąsiorowska z czasem 13.50 min. Drugie miejsce zajęła Maja Nikolic (Zrenjanin) z czasem 14.58 min a trzecie miejsce wywalczyła Elżbieta Korpacka (Biadoliny) z czasem 17.22 min.

W biegu na 1 km rywalizowali uczniowie mościckich i tarnowskich szkół. Zwycięstwo w kategorii szkoły podstawowej odnotowała Szkoła Podstawowa nr 20 a zwycięstwo w kategorii szkół gimnazjalnych wywalczyło Gimnazjum nr 9. Zwycięskie szkoły otrzymały statuetkę LAUR DZIELNICY OGRODÓW ufundowaną przez Towarzystwo Przyjaciół Mościc.

Szczegółową listę z wynikami biegu oraz szeroką relację fotograficzną z zawodów można uzyskać na stronie www.bieg.moscice.pl.

Pierwszy Mościcki Bieg o Puchar Zarządu Grupy Azoty oraz o Laur Dzielnicy Ogrodów został zorganizowany przez Stowarzyszenie KANON w ramach Dni Mościc 2014, których główym sponsorem i organizatorem była GRUPA AZOTY S.A.