Wycieczka do Inwałdu dzieciaków z Placówki Wsparcia Dziennego w Tarnowie-Mościcach
14.10.2014

14 października w piękny słoneczny jesienny dzień o godzinie 8.30 grupą 30 osobową wyruszyliśmy na wycieczkę do Inwałdu, gdzie znajduje się największy w Polsce park miniatur budowli z całego świata.

Podczas międzykontynetalnej podróży przez Australię, Grecję, Włochy, Polskę, Chiny, Francję, Meksyk dzieciaki podziwiały miniaturowe budowle charakterystyczne dla każdego z tych państw. W ciągu zaledwie jednego dnia można stanąć pod Wieżą Eiffla, na Placu św. Piotra, przy posągach Moai, pod Bramą Brandenburską, przy gondoli cumującej w kanale wodnym otaczającym Plac św. Marka czy koło Muru Chińskiego. Większość miniatur, których w Parku Miniatur Świat Marzeń jest ponad 50, wykonanych zostało w skali 1:25. Plac i Bazylika św. Piotra jest wykonana w skali 1:15, a kompleks wenecki - Plac św. Marka, Bazylika św. Marka, Dzwonnica św. Marka - w skali 1:10.

Ponieważ był to dzień wolny od nauki, nie byliśmy ograniczeni czasowa dlatego też dzieci dostały tyle wolnego czasu ile potrzebowały aby skorzystać ze wszystkich atrakcji w parku.

Na początku było zwiedzanie z Panią przewodnik, która o każdej budowli opowiadała nie tylko historię, gdzie się znajduje ale też nieznane ciekawostki.

Po zwiedzaniu poszliśmy na obiad do Restauracji Bajkowy Zamek a potem czas wolny w lunaparku i oczywiście zakup pamiątek.

W drodze powrotnej wstąpiliśmy do Wadowic na pyszne wadowickie kremówki i na krótką modlitwę w Kościele Jana Pawła II.

Do Tarnowa wróciliśmy ok 18 godziny zadowoleni ale też i zmęczeni.