Akademia Rozwoju Talentu ?ART? próbuje swoich sił w tarnowskim teatrze
07.12.2014

6 grudnia 2014 roku Akademia Rozwoju Talentu ?ART? odbyła kolejne warsztaty oraz próby tym razem w Teatrze im. Ludwika Solskiego w Tarnowie. W skład Akademii wchodzą dzieci w wieku od 9 do 14 lat pracujące w trzech grupach tj. grupie muzycznej, teatralnej i plastycznej. Cotygodniowe zajęcia odbywają się w Mościckim Ośrodku Szkoleniowo-Terapeutycznym (na MOŚCIE).

Uczestnicy Akademii mieli okazję poznać pracę teatru od zaplecza spotykając się z aktorem i pracownikami tarnowskiego teatru oraz wystąpić przed szerszą publicznością zdobywając nowe umiejętności.

Pierwszym punktem warsztatów było spotkanie z aktorem, panem Jerzym Palem, który w sali ?Underground? przedstawił tajemnice pracy aktorskiej oraz odpowiadał na wiele pytań dotyczących pracy w teatrze.

Następnie dzieci spotkały się na głównej sali teatralnej gdzie trwały przygotowania do spektaklu ?Księga lasu?. Spotkanie na dużej scenie teatralnej w otoczeniu rekwizytów i scenografii do sztuki wprowadziło wszystkich w drugą część teatralnych warsztatów. Wszystkie trzy grupy Akademii udały się do małej sali teatralnej gdzie odbyły zajęcia integracyjne w otoczeniu rekwizytów i scenografii przygotowanej do premierowego spektaklu ?Mój pierwszy teatr?. Dzieci próbowały wcielić się w różne role ćwicząc umiejętności przedstawiania swoich uczuć i emocji przed szerszą widownią.

Kolejnym gościem warsztatów był Kierownik Biura Promocji Widowni tarnowskiego teatru, pan Krzysztof Bogusz, który opowiedział o kulisach pracy całego zespołu aktorów, scenarzystów i pracowników zaplecza. Natępnie pan Krzysztof oprowadził wszystkich po najważniejszych zakątkach teatru, do których mają dostęp tylko pracownicy i aktorzy.

Na koniec teatralnej przygody odbyła się druga część warsztatów integracyjnych w sali ?Underground?. Tym razem przed zebraną publicznością wystąpili uczestnicy grupy teatralnej przedstawiając swoje improwizacje na wybrane tematy.

Pełni wrażeń i emocji wróciliśmy na MOST snując plany o kolejnych występach i przedstawieniach na deskach tarnowskiego teatru.

Do 10 stycznia 2014 roku istnieje możliwość zapisania dziecka na zajęcia w Akademii w roku 2015. Zapytania można kierować pod numer telefonu 603 953 185 a pisemne zgłoszenia należy dostarczyć w sobotę 10 stycznia o godz. 10.00, kiedy odbędzie się spotkanie organizacyjne dla zainteresowanych rodziców.

Mościcki Ośrodek Szkoleniowo-Terapeutyczny mieści się przy ulicy Zbylitowskiej 5 w Mościcach.